آلتشولر از همان دوران نوجوانی نسبت به ابداعات و اختراعات کنجکاوی و علاقه خاصی داشت و اولین اختراع خود را در سن ۱۴ سالگی انجام داد.
او در ادارهی ثبت اختراعات مشغول به کار شد. کار او کمک به مخترعین برای ثبت اختراعاتشان بود.
او در حین کار، گاهی به حل مسائل فنی آنان کمک میکرد. در این دوران بود که او دریافت حل مسائل فنی که منجر به اختراع و نوآوری میشود، به اصول و روشهایی فراتر از تکنیکهای خلاقیت شناخته شده تا آن هنگام (روشهای کلاسیک) نیاز دارد.
آلتشولر بیش از 200 هزار سند اختراع ثبت شده (پتنت) را مورد بررسی قرار داد تا متوجه شود اختراعات به عنوان مسئلههای ابداعی (یعنی مسئله هایی که شامل حداقل وضعیتی به نام تناقض هستند) چگونه حل شدهاند.
از بین این تعداد، آلتشولر 40 هزار اختراع مهم و برجسته و به عبارتی راهحلهای خلاق و ابداعی اصلی را مورد مطالعه عمیقتر قرار داد.
براساس نتایج حاصل از این مطالعات، آلتشولر به کشفیات بسیار مهمی دست یافت و اصول، مفاهیم و روشهای TRIZ را بهعنوان یک علم نوین و بسیار باارزش به جهان ارائه نمود.
البته این خلاقیت و نوآوری فوقالعاده مهم وی متأسفانه همانند بسیاری از کشفیات و اختراعات کوچک و بزرگ تاریخ در ابتدا درک نشد و با انواع مخالفتها و مقاومتها مواجه شد؛ به همین دلیل، TRIZ نتوانست به خوبی در روسیه (شوروی سابق) ایفای نقش کند.
اما سالها بعد، کشورهایی نظیر آمریکا، ژاپن و دیگر کشورها با دانش TRIZ آشنا شده و با پی بردن به اهمیت فوقالعاده زیاد آن، به سرعت نسبت به فراگیری و جذب گستردهی آن اقدام کردند.
در حال حاضر جهت ترویج و توسعهی آن مراکز مختلفی در کشورهای گوناگون تشکیل شده و برای آموزش آن در مقاطع مختلف تحصیلی (از پیش دبستانی تا دانشگاه) برنامهریزیهای علمی و اجرائی و اقدامات متعددی (مانند پروژه آموزش تریز در مدرسه) انجام میگیرد.
جالب است بدانید که نقش و اهمیت دانش TRIZ به قدری بالاست که از جنبههای مختلف میتواند در ردیف نظریههای علمی بزرگی مانند نظریه کوانتومی و نظریه نسبیت قرار بگیرد و آلتشولر را با دانشمندان بزرگی مانند پلانک، اینشتین و شرودینگر همسنگ نماید.